BLOG #13: Practice what you preach

Richt je taken altijd zo in, dat je er geen weerstand tegen ontwikkeld en dat ze blijven passen bij wie je bent en bij hoe je het liefst werkt. Dat adviseer mijn klanten. 

Duoblog

Een van mijn eigen taken is om elke twee weken een blog te publiceren. Om ervoor te zorgen dat ik het schrijven ervan leuk blijf vinden en inspiratie blijf vinden, schrijf ik tegenwoordig graag ‘duoblogs’. Samen met iemand anders belicht ik dan een gedeelde interesse of een gebeurtenis – we schrijven dan ieder vanuit ons eigen perspectief.

Dit keer doe ik dat duoblog samen met Djoeke.

Djoeke heb ik via Instagram leren kennen en uiteindelijk hebben we een aantal keer samengewerkt, dat ging super soepel, Djoeke en ik voelen elkaar goed aan en we houden allebei van duidelijk en ‘geen gedoe’. Ik heb Djoeke eind 2019 zelfs gevraagd mijn huisstijl mijn website te ontwerpen, waar ik heel blij mee ben!

Samenwerken

Het onderwerp voor ons duoblog ‘samenwerken’ lag dus voor de hand.  Aan de hand van een aantal stellingen hebben we samen nagedacht hoe wij graag samenwerken, en niet alleen met elkaar maar ook met anderen. Stellingen dwingen je een standpunt in te nemen en dat vinden wij allebei wel prettig 😉 In een ‘briefwisseling’ hebben we onze standpunten met elkaar ‘besproken’, misschien brengt het jou ook inspiratie voor een manier om samen te werken!

Lees hier Djoekes versie van ons duoblog!

Stellingen

  1. Het is beter om met mensen samen te werken op wie je lijkt 
  2. Je moet altijd verstand hebben van hetgeen de ander inbrengt 
  3. Duidelijke einddoelen stellen + het bewaken van creatieve vrijheid gaan moeilijk samen
  4. Evalueren blijft nodig, ook al werk je al langere tijd samen

Stelling 1: Het is beter om met mensen samen te werken op wie je  lijkt  

Djoeke: Je werkt natuurlijk samen met elkaar omdat de ander iets te brengen heeft wat jij niet kan of waar je de tijd niet voor hebt. Zo werk ik graag nauw samen met schrijvers, webdevelopers en fotografen omdat wat zij leveren mijn werk versterkt. In de praktijk betekent dit dat het niet per se mensen zijn die erg op mij lijken. Dat vind ik niet zo belangrijk. Wat ik wel belangrijk vind is dat je ten alle tijden goed kan communiceren en afstemmen met elkaar. Zijn we hierin echt te verschillend en is er geen goede modus in te vinden? Dan haak ik af en zoek ik verder.

Hoe is dat voor jou Millie? 

Millie: Het is niet per se beter maar vaak wel makkelijker, vanwege de gemeenschappelijke deler en de gedeelde interesses, normen en waarden. Maar als je in een project zit waarin een complex eindresultaat gehaald moet worden, verdeeld over verschillende disciplines, dan is het vaak juist goed om niet te veel op elkaar te lijken. Hierdoor breng je elkaar een perspectief dat je in je eentje waarschijnlijk niet zou zien. En zoals jij zegt Djoeke is het wel belangrijk goed en vooral ook respectvol met elkaar te kunnen communiceren. Je kunt het eens zijn om het niet eens te zijn, als wederzijds respect maar de boventoon voert. Bij gebrek aan respect verlies ik mijn interesse en haak ik af, maar uiteraard nooit zonder het professionele resultaat uit het oog te verliezen. 

Stelling 2: Je moet altijd verstand hebben van hetgeen de ander inbrengt  

Millie: Mijn ervaring is dat je in ieder geval moet begrijpen wat die ander doet. Dus ik informeer daar altijd naar naar diens aanpak, wat voor hem of haar belangrijk is. En ik probeer uit te zoeken hoe zijn of haar inbreng haakt aan mijn aandeel in het werk. Maar wat mij betreft hoef je niet evenveel verstand te hebben van dat onderwerp als de ander. Wat vind jij?

Djoeke: Inderdaad wat jij zegt: je hoeft er niet evenveel verstand te hebben. Als ik iets eenmalig uitbesteed vind ik het wel prettig als ik weet wat ik kan verwachten. Hiervoor heb je wel enig verstand nodig van wat de ander doet. Ook verstandig, want dan kun je beter controleren of de ander goed werk heeft geleverd. Is het een langdurige samenwerking dan groeit dat verstand van wat de ander doet vanzelf heb ik gemerkt. Je hebt dan ook een verantwoordelijkheid om de ander een beetje in je werk/belevingswereld mee te nemen. Zo kun je steeds beter op elkaar inspelen. 

Stelling 3: Duidelijke einddoelen stellen + het bewaken van creatieve vrijheid gaan moeilijk samen. 

Djoeke: Ik werk voor verschillende opdrachtgevers tegelijkertijd. Dit is mogelijk doordat ik een goede planning maak waarbij ik en de klant altijd weten wat het einddoel is waar we naartoe werken. Daar wordt goed over gesproken aan het begin van het traject. Om tot een kwalitatief goed eindproduct te komen is mijn creatieve vrijheid ook erg van belang. Krijg ik die vrijheid niet dan kan ik niet garanderen dat het einddoel kan worden behaald. Dat heb je met creatieve beroepen, creativiteit laat zich niet dwingen. Dus ja, die twee (doel + creatieve vrijheid) moeten juist samengaan. Schep duidelijkheid voor elkaar en in het project, maar begeef je niet op het expertisevlak van die ander. Geef elkaar die ruimte en dat vertrouwen! Heel belangrijk. Zo haal je beiden het meeste eruit. 

Millie: Ik denk dat het eraan ligt hoe concreet een einddoel is gedefinieerd en welke ruimte dat einddoel laat voor de creatief. Als jij met iemand afspreekt om een ontwerp op te leveren van een roze olifant op papier van 5 x 5 cm is het vrij concreet en is er voor jou weinig ruimte. Maar dan nog kun jij deze definitie breder opvatten en er bijvoorbeeld een 3D olifant van maken. Ik denk dat het hier heel erg gaat om het vooraf managen van de verwachtingen (wat jij ook doet met je intakes en moodboards), maar daarna volgt het wederzijds vertrouwen. Dat jij het vertrouwen krijgt dat binnen dat concrete einddoel jouw creativiteit het beoogde resultaat zal opleveren. Ik spreek met mijn klanten heel vaak kleine concrete einddoelen af, en mij maakt het eigenlijk weinig uit hoe ze die halen (al doen ze de taak al afwassend of gymnastiekend 😉 – als het einddoel maar behaald wordt.

Stelling 4: Evalueren blijft nodig, ook al werk je langere tijd samen

Millie: Ja, ik denk dat dit heel belangrijk is. Als je langere tijd prettig samenwerkt, ga je elkaar vaak ook aardig vinden en je gaat elkaars patronen en voorkeuren herkennen. Daaraan pas je je vaak ongemerkt aan. Ik ken bijvoorbeeld iemand die (op een kantoor) iedere dag pas om 10 uur begint, en de rest van de collega’s zegt ‘o ja, je kan X pas na 10 uur bereiken’ – terwijl dat niet de norm is binnen dit kantoor.  Door op gezette momenten professioneel met elkaar te evalueren (en je emoties even opzij te zetten) kun je hardop benoemen of alles nog naar wens gaat en checken of je niet vast bent komen te zitten in patronen en verwachtingen. Als je als professionals met elkaar samenwerkt en op basis van respect  deze evaluatie aangaat, is er ook niets aan de hand. Dan moet je  de dingen kunnen benoemen die goed gaan, maar die ook beter kunnen. Wat vind jij Djoeke? Jij werkt meestal in korte periodes met iemand samen, doe jij dan ook aan evaluaties?

Djoeke: Met mijn partners op het gebied van taal, fotografie en webdevelopment werk ik wel vast samen. De eerste periode maak ik tijd vrij om na elke oplevering even met elkaar af te stemmen. Gewoon routine. Fijn voor mij maar ook zeker fijn voor de ander. Zoals jij zegt; het leren van elkaars patronen en voorkeuren kunnen de samenwerking versterken. Met klanten evalueer ik vaak nadat het project is opgeleverd. Dat is het moment dat ik de klant eventueel nog blijer kan maken en ik kan mijzelf ook blij maken. Blij omdat ik mijn werkprocessen weer kan optimaliseren. Zo blijf ik slijpen aan mijn onderneming zodat alles lekker soepel blijft lopen. 

Wat vinden wij dus belangrijk bij samenwerken? Een paar dingen, als je het kort samenvat:

  • Interesse en het liefst ook begrip voor wat die ander doet of kan.
  • Iemand met wie je samenwerkt, hoeft niet op je te lijken; soms zelfs liever niet (dat levert verfrissende perspectieven op)
  • Helder verwachtingsmanagement over einddoel en respectvolle communicatie in de tussentijd
  • Doen: professionele tussentijdse evaluatie, waarbij je elkaar van feedback kunt voorzien en zo met elkaar kunt afstemmen of je op dezelfde voet verder moet gaan

Dank Djoeke voor de co-creatie van deze blog, dit was ook een mooie manier van samenwerken, en voor mij een goede stok achter de deur….

Wil je meer weten over Djoeke haar werk, kijk dan op www.studiosolide.nl 


Wil je meer weten over hoe wij kunnen samenwerken? Stuur me dan een bericht of appje en ik neem snel contact met je op!

[contact-form-7 id=”5″ title=”Contactformulier 1″]

Veel inspireert mij. En daar schrijf ik inspiratiemails over. Zodat jij er ook iets aan hebt! Schrijf je in en ik mail je af en toe over wat mij bezig houdt!