BLOG #7: Zelf doen of samen doen?

Als eigenwijze scherpe denker denk ik vaak dat ik alles zelf wel kan. Vanuit mijn opvoeding heb ik ook geleerd om zelfredzaam te zijn, en hulp vragen doe ik niet zo snel want ‘dat is toch nergens voor nodig’. Ook binnen de groei van mijn bedrijf puzzel ik veel zelf uit (vind ik ook leuk) en stel ik voor mezelf de deadlines van de doelen die ik wil behalen. Zoals laatst het lanceren van mijn nieuwe huisstijl en website.

Maar als je aan niemand verantwoording hoeft af te leggen behalve aan jezelf kun je deadlines heel makkelijk ‘fluide’ maken, zoals een van mijn projectmanagement collega’s het noemde.

Fluide betekent vloeibaar, en als je dat toepast op deadlines is er altijd wel een reden om iets uit te stellen. Zelfs ik, als professionele deadlinekoningin doe dat. En dat is niet tof.

Het voelt veel lekkerder om resultaten te boeken, om iets af te hebben, ook al – of juist OMDAT – je ze hebt beloofd aan jezelf. Ik ben niet voor niks ondernemer geworden, om het zelf te kunnen bepalen, en daar hoort ook verantwoording bij, voornamelijk naar mezelf.

Om te zorgen dat deadline, deadline is, en niet fluide kan worden heb ik sinds november een collega ondernemer als ‘accountability’ partner.

Ze heet Willeke en woont in Veenendaal. Willeke heeft haar eigen bureau voor administraties en winstadvies Credo Financiële Administraties . Daarbij is Willeke Profit First Professional.

Willeke en ik bellen tweewekelijks  en bespreken dan via een vast format wat we de afgelopen weken bereikt hebben, wat we nog willen doen, en waar we tegenaan lopen. We geven elkaar feedback en tips: we houden elkaar scherp en verantwoordelijk.

Doordat ik weet dat ik Willeke ga bellen, voel ik de urgentie om wat ik hardop heb uitgesproken ook waar te maken. Ik wil haar graag laten zien dat ik meer ben dan woorden en plannen. Dat ik ook tot actie kan overgaan en resultaten kan boeken. Zij houd mij accountable en ik haar.

Wikipedia zegt: An accountability partner is a person who coaches another person in terms of helping the other person keep a commitment. The term is a neologism and has gained relatively wide use since the 1990s.

In het Nederlands vertaal ik het als: Wederzijdse verantwoordingsplicht. Zie je accountability partner als jouw stok achter de deur, als iemand die de vinger aan de pols houdt en jou regelmatig en gestructureerd vraagt naar het resultaat van je plannen.

Ik vind het heel fijn dat ik iemand heb die scherp en kritisch met me meedenkt  en dat ik niet meer alles helemaal alleen hoef te bedenken. Wat ik ook heel fijn vind, is dat de werkvelden van Willeke en mij zeker raakvlakken hebben, maar toch ook genoeg verschillen om vraagstukken vanuit een ander perspectief te kunnen bekijken.

Dus denk jij ook na over het vinden van een accountability partner? Doen, wat mij betreft!

Zorg bij voorkeur dat het iemand is die geen (goede) vriend van je is, die kritisch is en die je niet naar de mond praat. Bij voorkeur iemand die jou de perspectieven biedt die je zelf niet in huis hebt. Dan brengt een accountability partner je inzicht, overzicht en actie, en ben je een stukje minder alleen!

Veel inspireert mij. En daar schrijf ik inspiratiemails over. Zodat jij er ook iets aan hebt! Schrijf je in en ik mail je af en toe over wat mij bezig houdt!