Millie Gietman: Kruispunt in je leven.

Brievenrubriek ‘Lieve Millie’ – ik sta op een kruispunt in mijn leven.

Van verlies naar nieuwe richting.

Onlangs kreeg ik een prachtige brief van S. Een brief vol vragen, twijfels en reflecties over het leven. S. staat op een kruispunt in haar leven, zoals velen van ons dat wel eens ervaren. Ze schreef over verlies, zingeving en het gevoel vast te zitten. Haar woorden raakten me, omdat ze zo herkenbaar zijn. Met haar toestemming deel ik haar verhaal en mijn reactie, in de hoop dat het je inspireert en herkenning biedt.
Hoi Millie,
 
Een van de voornemens die ik doorschuif is ‘Brief Millie’. Ik vond, en vind, jouw idee voor de ‘Lieve Millie’ brievenrubriek zo leuk dat ik er graag één schrijf.
Tegelijkertijd ga ik dan denken dat het natuurlijk wel een briljante brief moet zijn met een wezenlijk probleem want anders val ik tegen en levert het niks op. Daar ligt de lat al lekker hoog. Ik geef hier les over en meestal gaat het behoorlijk goed, maar bij nieuwe dingen spelen oude mechanismen makkelijk op.
 
Waar ik je over wil schrijven is mijn tanende enthousiasme voor mijn onderneming. Na het ziek zijn van mijn vader en diens herstel ben ik niet meer teruggekomen op mijn oude pad. Het ziekbed van mijn vader was een ontluisterende confrontatie met mijn uiteengevallen gezin van herkomst. Dat heeft mij enorm veel pijn gedaan. Oud zeer, maar ook nieuw zeer. Ik heb niet echt een passende manier gevonden om ermee om te gaan.
 
Nu is het inmiddels half oktober. Het jaar nadert z’n einde. Mijn bedrijf draait best prettig op een rustig pitje. De vraag is of dat genoeg is. Ik verdien weinig geld en heb vaak meer tijd dan ik nodig heb. Tijd die ik niet weet te vullen met nuttige of creatieve of ‘wat voor dan ook’ dingen. Moet ik niet op zoek naar een normale baan? Waarbij ik gelijk al kan zeggen dat ik absoluut niet weet wat dan is of zou moeten zijn.
 
Is dit het soort brief waar je op hoopte? Of vooral vaag luxegezwam?
 
Ben benieuwd naar je reactie.
Liefs, S.
 

Hi Lieve S.

Wat ontzettend leuk dat je me een brief schrijft, dankjewel daarvoor!

 

Vaag luxegezwam

Het is zeker geen vaag luxegezwam. Op de schaal van de huidige wereldorde is het wellicht ‘luxe’ om over deze vraagstukken te kunnen nadenken. Want als je denkt aan de piramide van Maslow, dan hebben wij het hier in NL behoorlijk goed. Maar desalniettemin kampt ieder mens met vraagstukken, en gelukkig is het bij ons niet de vraag ‘waar slaap ik vannacht’ maar dat maakt je vraag niet minder wezenlijk of uitdagend voor jou nu.

O ja, en vaag vind ik het al helemaal niet. Zoals ik het lees gaat je vraag over verlies, rouw en zingeving.  Hoe wezenlijk kun je het krijgen.

Dus laat maar los dat ik er iets van ‘vind’ of dat je ergens niet aan voldoet. Wij zijn mens, en dat alleen al is genoeg.

Jouw vragen

Nu jouw vragen, volgens mij lees ik er een aantal:

  • Hoe ga ik om met het ziektebed van mijn vader en de ontluisterende confrontatie met je uiteengevallen gezin van herkomst als gevolg daarvan?
  • Hoe ga ik om met het tanende enthousiasme voor mijn bedrijf?
  • Wat wil ik echt met mijn tijd en energie?

Kruispunt & rouw

Als ik jouw vragen zo destilleer komt het me voor dat je op een kruispunt in je leven staat waarbij het een en ander wel kabbelt, maar waarbij je ook op zoek bent naar wat er voor jou echt toedoet, lees ik dat goed?

Zo’n roerige periode met een zieke ouder kan je weer enorm met je neus op de feiten drukken en oud en nieuw zeer aanwakkeren. Pijnlijk om naar te kijken, pijnlijk om te doorstaan.

Zoals ik het interpreteer klinkt het als rouw. Verdriet en verlies om wat was, of om wat je zo graag had gewenst en niet hebt gekregen. En rouw heeft ruimte en tijd en nodig om er écht te mogen zijn.

Ik schreef laatst een post waarin ik het boekje Wij gaan op Berenjacht aanhaalde: We kunnen er niet bovenover, we kunnen er niet onderdoor, we moeten er dwars doorheen. Dat is met rouw net zo. Maar op welke tijd en in welk ritme is voor iedereen persoonlijk.

Misschien helpt het om ruimte te maken voor jouw eigen manier van rouwen? Kleine rituelen, zoals een kaarsje branden of een moment voor jezelf nemen, kunnen rust geven. En soms begint heling bij jezelf, zodat het bij daarna  bij anderen komt.

Een persoonlijk voorbeeld is dat ik afgelopen zomer in Zweden kleine briefjes met woorden die horen bij pijnlijke verhalen bij mooie bomen en stenen heb achtergelaten. Ik heb er nu letterlijk meer afstand van, omdat het is opgenomen in een ander land. Misschien kun je ook zoiets voor jezelf vormgeven?

Jouw werk, jouw kern

Je vertelt dat het vuur in je werk is gedoofd. Het klinkt alsof je vanuit een verplichting bent gaan werken in plaats van vanuit je oorspronkelijke passie. Wat gebeurt er als je even teruggaat naar de basis? Stel jezelf vragen zoals: Wat wil ik mensen meegeven? Waar sta ik voor? Het is oké om even stil te staan. Sterker nog, soms is dat precies wat je nodig hebt om weer helder te zien.

Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:
  • Wat is belangrijk voor mij in mijn leven? Bv contact met mensen, me-time, helpen, serviceverlenen, spelen, avontuur etc?
  • Hoe belangrijk is het dat ik er geld mee verdien?
  • Welke waarden draag ik als mens mee?
  • Wat is nu belangrijk
  • Waar wil ik naartoe werken?
  • Wat zou supertof zijn om nog een keer te doen, mee te maken, te bewerkstelligen?
  • Heb ik nog ergens een sluimerend verlangen wat de ruimte mag krijgen?

Een ding tegelijk

Het gevoel van ‘vastzitten’ komt vaak voort uit het idee dat alles tegelijk opgelost moet worden. Maar wat als je begint met één ding? Wat voelt nú het meest urgent? Misschien is dat tijd nemen voor jezelf. Misschien is dat opnieuw verbinding maken met een geliefde. Of misschien is dat simpelweg accepteren dat je even niet alles weet.

S. vragen zijn groot, maar niet uniek. Misschien sta jij ook op zo’n kruispunt in je leven. Voel je vrij om je twijfels toe te laten en ruimte te geven aan wat je voelt. Soms is het al genoeg om je eigen gedachten te ordenen. En weet dat je niet alles alleen hoeft te doen.

Als je hierover wilt praten, help ik je graag verder. Samen kunnen we kijken naar wat voor jou werkt, en hoe jij weer rust en overzicht kunt vinden.

Wil je graag in contact komen? Vul dan hieronder je gegevens in.

Millie Gietman - coach voor divergente denkers.

Veel inspireert mij. En daar schrijf ik inspiratiemails over. Zodat jij er ook iets aan hebt! Schrijf je in en ik mail je af en toe over wat mij bezig houdt!