BLOG #15: 1000 ideeën, 100 plannen & 10 concrete kansen – maar zo weinig tijd?

Door stress geen ruimte voor je creatieve flow

Laatst zat ik tegenover Paul, een creatief/creatieve professional. We spraken elkaar voor een project van een gezamenlijke klant waaraan we allebei werken. Ik zag dat hij niet lekker in z’n vel zat: hij had het te druk, was gejaagd, had geen overzicht. Maar behalve van druk, had hij ook last van stress. Stress over zijn inkomsten. Hij noteerde driftig van alles  in zijn notitieboekje en ik kon aan zijn voorhoofd zien dat hij probeerde zijn volle planning op een rijtje te krijgen. Door al dat piekeren en plannen bleef er  heel weinig ruimte over voor zijn échte werk, voor de creativiteit waarvoor hij ingehuurd wordt.

Als je door stress geen ruimte hebt voor je creatieve flow, lever je minder goed werk. Minder goed werk afleveren zorgt ervoor dat je je er niet zeker over voelt. En het kan ervoor zorgen dat je klanten niet bij je terugkomen. Want als jij zelf al niet blij bent met je werk, hoe moet je klant dat dan zijn? En ja, dan begrijp ik dat je stress hebt over je inkomsten, want je levert eigenlijk halfbakken werk. Een vervelende vicieuze cirkel.

De juiste stappen zetten

Ik geloof dat de verbinding tussen dagelijkse praktijk en strategie essentieel is voor gedreven, creatieve professionals en ondernemers. Als je verder wilt komen, staat het ‘doen’ nooit los van het ‘waarom’. Daarom zorg ik voor helderheid in denken, doelen en doen.

Je strategie is het doel waar je naartoe wilt werken, en het is  handig als de acties die je onderneemt je helpen dat doel uiteindelijk te bereiken.

Waar werk je naartoe?

Soms is het lastig te bepalen waar je nou precies  naartoe werkt. Ik help creatieve ondernemers hun ideeën helder te krijgen en te bepalen wat ze daarmee willen bereiken. Vervolgens help ik ze de die doelen helder te formuleren, en samen  maken we helder welke acties je kunt – of moet – ondernemen  om die doelen te bereiken.

Toen ik doorvroeg, bleek  Paul zijn cijfers niet op orde te hebben. Hij wist daardoor niet goed waar hij naartoe werkte; alles voelde ‘onveilig’ en ‘te weinig’. Ook bleek hij niet goed te weten hoe lang hij nou echt bezig was met zijn projecten. En dan bedoel ik dus niet sec de uitvoering, maar juist ook de creatieve flow-tijd die je nodig kunt hebben om een idee uit te werken en te laten rijpen. Die tijd begrootte hij niet mee, waardoor hij zichzelf continu in de vingers sneed. Hierdoor was zijn agenda structureel te krap volgepland, was er geen tijd voor reflectie en flow of ruimte voor onvoorziene omstandigheden zoals een klant die toch nog die ene wijziging wil laten doorvoeren of die ‘iets anders’ wil dan afgesproken. 

Overzicht is de sleutel

Overzicht helpt. Dat is dan ook het eerste dat ik doe met iemand in de situatie van Paul: een complete inventarisatie maken, overzicht creëren. Daarna knippen we samen het geheel op in behapbare stukjes en plannen die realistisch in de tijd. Ik blijf bij je ‘along the way’ om je op koers te houden en om je gevraagd en ongevraagd van advies te voorzien. Alleen is ook maar alleen: samen ben je altijd slimmer.

Paul zit nu lekkerder in zijn vel. Hij heeft veel meer inzicht en overzicht, hij levert weer beter werk af, zijn klanten zijn blij en komen terug. En voor de periode na de zomer staat zijn agenda goed gevuld – maar niet te vol. Realistisch plannen blijft een aandachtspunt, maar door het nieuwe inzicht kan Paul z’n agenda nu veel beter inregelen. Hij kan zichzelf beter beschermen tegen de waan van de dag, doordat hij nu weet hoe lang hij echt met iets bezig is. 

Wil jij ook graag overzicht, grip op je ideeën en een heldere actielijst van die dingen die je moet doen om je doel te bereiken?

I am your woman!

Bel/app/mail me en ik neem contact met je op om te kijken hoe ik je het beste kan helpen.

[contact-form-7 id=”5″ title=”Contactformulier 1″]

Veel inspireert mij. En daar schrijf ik inspiratiemails over. Zodat jij er ook iets aan hebt! Schrijf je in en ik mail je af en toe over wat mij bezig houdt!