Nieuwsgierig?

BLOG #2: Procrastinatie

Procrastinatie is het uitstellen van dingen waarvan je weet dat je ze eigenlijk zou moeten doen, ook al weet je dat het tot stress of problemen kan leiden. Het heet ook wel irrationeel uitstel.

Sinds ik zelf zelfstandig ondernemer ben, komt dit begrip vaker voorbij.

Uitstelgedrag is natuurlijk niet zo erg op z’n tijd. Iedereen gaat wel eens ‘eerst even iets anders doen’. Ik geloof dat een beetje ‘procrastinatietijd’ zelfs belangrijk kan zijn voor creatieve ondernemers: om rustig te worden, en om plaatjes te kijken, te schetsen of  te lezen – voor inspiratie.

Maar het wordt vervelend als het je in de weg gaat zitten. Als je je overweldigd voelt door alle dingen die je moet en wilt doen, als je geen overzicht (meer) hebt, niet meer weet waar je moet beginnen. Dan helpt procrastineren je niet verder.

Volgens mij is helderheid in denken (‘wat wil ik’, ‘wat voel ik’), doelen (‘welke concrete doelen wil ik bereiken’) en doen (‘welke acties staan er op mijn to-dolijst’) de sleutel.

Als je hebt uitgedacht waar je heen wil en hoe je er wil komen, kun je je opdracht  in kleine stukjes opdelen en die stap voor stap afwerken. Ook het realistisch plannen van je (werk)week doet wonderen. Door realistisch – dat is iets anders dan optimistisch – te plannen weet je wanneer je hoeveel tijd hebt om aan die taken te werken. Dan weet je dus ook dat je er op andere momenten niet over hoeft na te denken.

Heb jij er behoefte aan je denken, doelen en doen in kaart te brengen? Kan een kritische blik op je agenda je verder helpen? Zou je aan de slag willen met een concrete, overzichtelijke to-dolijst? Stuur me dan een berichtje en dan kijken we samen hoe ik je kan helpen…

Veel inspireert mij. En daar schrijf ik inspiratiemails over. Zodat jij er ook iets aan hebt! Schrijf je in en ik mail je af en toe over wat mij bezig houdt!