BLOG #9: Langzaam maar zeker

Langzaam, maar zeker

Ik sta op de mailinglijst van Eelco de Boer, hij is groots in online ondernemen en ik volg hem graag. Sinds een tijdje stuurt hij iedere zondag een mail met zeven doordenkers. Die mails bewaar ik bijna altijd vanwege de quotes en inzichten die hij deelt en die vaak bij mij resoneren.

De mail van gisteren bevatte weer een mooie:

It does not matter how slowly you go as long as you do not stop.
(The turtle always wins the race 😉 Consistency is extreem belangrijk in het vergaren van langetermijnsucces)

Wat hier staat, voel ik. Ik heb altijd stapjes gezet in mijn leven, ben nooit gestopt. Soms ging het allemaal superlangzaam, soms zelfs sudderde het een tijdje alleen maar. Ik heb het in de loop van mijn leven vooral geïnterpreteerd als: waar ben je naar onderweg, waar werk je naartoe? Wat wil je bereiken? Waar doe je het allemaal voor, wat is belangrijk voor je? Als zelfstandige moet je je eigen doel bepalen en helder hebben waar je naartoe wilt werken, anders ga je zwalken. En nooit stoppen: kleine stapjes zijn ook stapjes.

De eerste twee jaar van mijn ondernemerschap was ik nog zoekende. Ik ben begonnen door gewoon maar te gaan doen, maar wel altijd met het idee dat ik met leuke mensen wilde werken. Dat ik mensen graag verder help en op weg help. Dat ik graag mét iemand werk in plaats van vóór iemand. Dat ik graag projecten begeleid en plannen werkelijkheid maak door ze op te starten en te begeleiden. 

Nu is het tijd om nog concreter te worden. Mijn vaardigheden zijn duidelijker geworden, mijn toegevoegde waarde is concreter geworden, maar ook mijn ambitie en bijbehorend (omzet) doel zijn mij duidelijk. En dat is een lekker gevoel.

Die twee jaar dat ik nog zoekende was als ondernemer zie ik niet als weggegooid, maar juist als een enorm rijke periode van groei, onderzoek, leergeld, bewustwording en inzicht. De afgelopen twee jaar zijn mijn eerste stappen als zelfstandige geweest, maar daarvoor had ik ook al ruim vijftien jaar ervaring opgedaan in het bedrijfsleven. Nu voelt het alsof alles samenvalt en ik weer op een nieuw beginpunt sta. Ik kan mezelf weer opnieuw uitvinden, maar wel met alle kennis en bagage van de jaren ervoor. En juist ook nu in deze gekke tijd van onzekerheid is er nog steeds ruimte voor voortgang – in welk tempo dat zal gaan zal de tijd uitwijzen. Just do not stop.

Ik gun jou ook gestage groei, beweging in jou en in je onderneming zodat jij ook niet stopt. Maar dat je weet wat je te doen hebt – in je eigen tempo.  En ik gun je helderheid in je denken, doelen en doen. Blijdschap om de groei die je al hebt doorgemaakt. Waardering voor waar je vandaan komt en waar je nog naar toe kunt. Je hoeft het ook niet alleen te doen. Het mag ook samen. Als je op dat punt aankomt dat jij alleen het overzicht niet meer hebt en dat je verzuipt in de veelheid aan dingen, dan kun je extra (mee)denkkracht inzetten.

Dat is wat ik doe, ik denk met je mee en help je die beweging op te starten of vast te houden. Ik  werk dan samen met jou aan het in kaart brengen van je denken, doelen en doen. Zodat jij daarna weer rust en overzicht hebt, en weet waarheen je werkt en waarvoor je het doet! En dat je in beweging blijft, no matter how fast or how slow.


Veel inspireert mij. En daar schrijf ik inspiratiemails over. Zodat jij er ook iets aan hebt! Schrijf je in en ik mail je af en toe over wat mij bezig houdt!