Millie Gietman, coach voor divergente denkers heeft een brievenrubriek waarin ze ingezonden vragen bentwoord.

Brievenrubriek ‘Lieve Millie’ – wat is een divergente denker?

Beste Millie,
 
Met veel interesse volg ik je, onder andere op Instagram, en vond veel (h)erkenning in je blog op rouwinformatie.nl over vroeg ouderverlies. Ook ben ik geraakt door de term ‘divergente denkers’ die je gebruikt. Zelf ben ik een aantal jaren geleden door een psycholoog ‘gelabeld’ als kritisch divergent denker en vroeg me af wat jij precies bedoelt met deze term. Divergent denken is voor mij een een zegen en een uitdaging. Als ik bruis van energie kan ik bergen verzetten, maar ik kan mijzelf ook enorm tegenwerken in het woud van keuzes of als ik verdwijn in een hyperfocus voor een bepaald onderwerp. Hoe kijk jij daarnaar?
 
Hartelijke groet,
Albert
 
 
Beste Albert,
 
Dank voor je brief, fijn dat je herkenning vindt in mijn verhaal en leuk dat je mij je vraag stelt.
Mensen vragen me vaker wat is een divergente denker”.  Hieronder leg ik het uit.

 

Wat is divergent denken?

Divergente denkers zijn mensen die in staat zijn om buiten de gebaande paden te denken, die een brede blik op de wereld hebben. Voor hen is “out of the box” niet iets wat ze moeten doen—ze zijn van nature buiten die box. Ze zijn creatief, zien oplossingen waar anderen misschien vastlopen, en houden ervan om dingen van verschillende kanten te bekijken. Maar dat brengt dat ook uitdagingen met zich mee. Divergent denken kan omslaan in uitstel, perfectionisme of zelfs faalangst.
Divergente denkers zijn in mijn ervaring bovengemiddeld vaak (hoog)begaafd of (hoog)sensitief.
Jij geeft het al aan, als je in de flow zit en bruist van energie kun je bergen verzetten. In die momenten voelt het waarschijnlijk als een zegen: je onderzoekt, verdiept, en kijkt kritisch naar alles wat je doet. Maar zodra die kritische kant te ver doorslaat, kan het leiden tot verlamming, stilstand. Hoe meer opties en ideeën er zijn, hoe moeilijker het wordt om een keuze te maken. Dat is waar divergentie kan omslaan in belemmering.
 

Hoe vind je balans?

Ik zie dit vaak terug bij de mensen die ik coach. Aan de ene kant is het vermogen om in mogelijkheden te denken een enorme kracht, maar aan de andere kant kan het verlammend werken als je verzandt in over-analyseren of faalangst. Dus hoe zorg je ervoor dat die weegschaal in balans blijft?
Een van de dingen die ik mijn coachees leer, is om te blijven voelen wat ze nodig hebben. Dat klinkt simpel, maar voor veel divergente denkers is dit een uitdaging. We zitten vaak zo in ons hoofd dat we vergeten te checken bij onszelf: waar word ik nu echt blij van? Wat geeft me energie? Wanneer slaat het om naar frustratie?
Voor mij persoonlijk is het overlijden van mijn ouders hier een belangrijke leerschool in geweest. Het heeft me gehard, maar het heeft me ook geleerd om mijn eigen overlevingsmechanismen te herkennen en te duiden. Dat heeft ruimte gecreëerd voor mij om mezelf beter te begrijpen en daaruit te handelen, in plaats van vast te zitten in over-analyseren. Sporten, yoga en ook zanglessen hebben me geholpen om meer in mijn lichaam te zakken, om minder vanuit mijn hoofd te leven en ruimte te geven aan mijn intuïtie. Dat kan ik iedereen aanraden die merkt dat ze vastlopen in hun hoofd.
 

Divergent denken: zegen of uitdaging?

Als divergente denker leer je vaak snel, heb je een brede interesse en lijken de mogelijkheden vaak eindeloos: het geeft enorm veel energie en tegelijkertijd kan het je in de weg zitten. Mijn antwoord is altijd dat het belangrijk is om te blijven onderzoeken waar jouw kantelpunt zit. Zolang de weegschaal naar plezier overhelt, zit je meestal goed. En zodra je merkt dat je vastloopt, is dat vaak een teken dat je jezelf niet in acht neemt.
 
Ik ben benieuwd hoe jij dit ervaart. Hoe vind jij balans? Of helt je weegschaal over naar een van beide kanten?
 
Mocht je vragen hebben of graag willen sparren, dan kun je altijd contact met me opnemen, ik wissel graag met je van gedachten.
 
Groet uit regenachtig Haarlem,
 
Millie
Millie Gietman, coach voor divergente denkers. Foto van wolken bij blog over wat is een divergente denker.

Wil je graag in contact komen? Vul dan hieronder je gegevens in.

Veel inspireert mij. En daar schrijf ik inspiratiemails over. Zodat jij er ook iets aan hebt! Schrijf je in en ik mail je af en toe over wat mij bezig houdt!