Do I think I can coach?

Ik werd uitgedaagd door Nicole Offenberg om de vraag te beantwoorden :

Do you think you can coach?

Lees hieronder mijn verhaal.

[2007] ‘Ik zit in de meeting. Ik ben daar aanwezig als projectcoordinator. Ik werk bij een communicatiebureau en zorg dat de magazines die we maken ook daadwerkelijk op tijd af komen en aan de klant verzonden worden. Meestal luister ik mee en pik op wat voor mij handig is om te weten. Die creatieven gaan altijd alle kanten op en ik ben er om koers te houden. Ze praten wat door en dan zie ik ineens het licht. Ik weet wat de oplossing is – ik zie het door een koker van bewustzijnsvernauwing. Baboem, ik vertel het in de meeting. Iedereen blij, want mijn idee was de missende schakel’.

[2013] ‘Ik werk bij een ander bedrijf en wordt altijd gevraagd om mee te denken tijdens vergaderingen. “Millie, door jou zie ik het ineens helder. Jouw opmerkingen zorgen er altijd voor dat ik weer verder kan”.’

[vriendin];’ Millie als jij iets zegt ben ik vaak wel een beetje bang. Want als jij het zegt weet ik dat het raak en waar is. Dan kan ik het niet niet-meer zien’

 [dochter]:’Mama, jij en Jurgen zijn altijd zo intens.’ ‘Lief, ik kan niet anders. Ik weet zoveel, heb zoveel gezien, gelezen, gevoeld en meegemaakt. Dingen komen altijd echt bij mij binnen, ik doe niet aan oppervlakkigheid. Daarom krijg je ook altijd een echt antwoord een echte uitleg als je iets aan me vraagt’

Begin 2018. Dienstverband afgelopen. Ik WEET dat ik IETS heel goed kan. Ik weet dat er iets is wat ik te doen heb, maar hoe dan. Want weten zonder bodem is zo vaag. Hoe noem ik dit talent ? Hoe vermarkt ik dat? Hoe zorg ik dat ik daarmee mijn geld kan verdienen? Is het kickstarter, extra brainpower, is het dienstverlenend? How the F*** ga ik dit vorm geven?

Nog steeds 2018, ik doe en opleiding tot VA. Je moet toch ergens beginnen. Ik leer al veel maar merk ook dat ik van ander kaliber ben dan de meeste deelnemers. Maar ja, anders in wat dan?

Ik ga aan het werk, heb leuke opdrachten. Ik merk dat het werken voor iemand niks voor mij is, ik wil alleen maar MET iemand werken. Ik ben niet gemaakt alleen maar uit te voeren.

Ik merk op dat de gesprekken met mijn klanten vaak veel dieper gaan. Het gaat meer over welke weerstand ze ervaren om iets te doen en hoe we dat weg kunnen nemen of kunnen omzeilen. Het lijkt wel of ik ze meer mentaal aan het begeleiden ben.

[2019]: Ik doe de Nieuwe Coach Opleiding van Dolly Heuveling van Beek. Kan ik lekker in mijn eigen tijd doen en baat het niet dan schaadt het niet. Ik durf mezelf nog steeds geen coach te noemen, want wie ben ik nou helemaal om van mezelf te zeggen? Inmiddels ben ik dan wel 42. Moeder van 2 + een stiefdochter. Getrouwd, gescheiden, getrouwd. Al lange tijd zonder ouders. Al heel lang medewerker en collega. Ik weet dingen. Maar voor mijn gevoel nog niet genoeg.

Ik ga wel door met mensen begeleiden, maar omzeil de term coach zo goed als ik kan.

2019/2020. Ik volg het programma van Veronique Prins. Aha, hier leer ik ondernemersvaardigheden die ik dacht dat ik had maar toch zeker nog niet beheerste. Ik heb vaste opdrachten. Als ik mensen spreek en ze voelen mij energie worden ze heel snel klant. Mensen vertrouwen mij. 1 op 1 ben ik 100% what you see is what you get. Met mijn onzekerheden, de vlekken in mijn nek. Mijn reis van voorzichtige durver deel ik met mijn klanten. Ik ben voorzichtig maar niet bang. Ik doe aan soulsearchen. Ik moet ook wel want ik heb een puber en een stiefpuber, they push my limits. Wil ik geen nare heks worden zal ik moeten weten hoe het met mij zit.

[2021]: Ja hoor, the word is out. Ik durf te zeggen dat ik coach ben. Ik heb er ook geen andere woorden meer voor. Ik luister echt, mijn intentie is altijd die ander te laten groeien, altijd op zijn of haar voorwaarden en tempo! Ik spiegel, ik vraag door, samen met mijn klanten maak ik helder waar ze tegenaan lopen. Ik geef ze handvatten om zelf door hun eigen weerstand heen te komen. Waar nodig doe ik het met ze samen. Ik houd ze accountable. Ik maak dat ze weten wat ze willen en dat ze zich aan hun eigen plan kunnen houden. Maar altijd zo dat het HEN past.

Ik geloof niet in MIJN manier, ik geloof in EEN manier.

 

De eyeopener van 2021 was de persoonlijkheidstest waarbij ik las dat ik INFJ kenmerken heb. Uit een Human design reading kwam dat ik een Manifestor ben.

Deze zin past mij goed:

Bij INFJ’s ligt hun echte passie in het tot de kern van de zaak komen, zodat anderen helemaal niet meer gered hoeven te worden.

Ik geloof in zelluf doen. Probeer en leer. Wees slim, adapteer, vind je eigen weg. Dat leer ik mijn kinderen ook. Wordt maar proefondervindelijk groot – maar mama is er altijd voor je.

[2022]: Ik doe de post-HBO coachopleiding aan het UNLP. Negen maanden superintensief de theoretische basis onder het coachen leggen. Mijn eigen shit (overleden ouders) weer aankijken. Het voelde een tijd alsof ik op open zee in een stevige storm voer. Maar ik kwam gelukkig ook weer sterker en wijzer aan land.

Ik herken steeds meer de gemende delers van de klanten die op mijn pad komen. (Hoog) begaafden, ADHD-ers, ADD-ers, mensen met dyslexie. Ik houd van de divergente denkers en heb ze iets te brengen, namelijk helderheid in hun doelen, denken, doen en deadlines. Aangevuld met motivatie en zelfvertrouwen.

Mijn ‘soort’ mensen is helder.

Ik leer ook dat graag met mijn poten in de klei blijf staan. Meewerken en samenwerken met andere bevlogen ondernemers blijft iets wat ik óók graag doe.

Ik heb mijn sporen verdiend. Ik heb mijn why gevonden. Ik houd van de puzzel die andere snelle denkers zijn. Met mijn helikopterblik kan ik zien wat zij niet zien. Ik laat ze graag hun mogelijke routes zien, en waar nodig loop ik een stukje met ze mee. Ik hoor tussen de regels door wat ze me echt vertellen en geef ze dat terug.

I just know I know. Ik heb er geen andere uitleg voor. Ik weet of iets klopt of niet.

Doordat ik al jong ‘solo’ was in het leven weet ik hoe belangrijk het is als mensen je een stukje de weg wijzen. Dat is mijn WHY. Dat je het niet alleen hoeft uit te vogelen. I got your back. Ik heb een stuk van het pad al voor je verkend. Je kan doen wat ik heb gedaan – of juist niet. Ik laat je zien wat kan. Ik moedig je aan daarnaartoe te gaan.

Dus denk ik dat ik kan coachen?

Well, Hell Yes! En goed ook. Ik beloof dan wel geen gouden bergen, maar wel gouden inzichten. Over je (levens)pad of jezelf. Hoe helderder je weet wat je wilt en waar je heen wilt, hoe makkelijker het is je pad te vinden. Tussen alle shizzle door die het leven naar je toe werpt.

– – –

Ben jij een divergente denker en kun je wel wat helderheid gebruiken. Laat dan je gegevens hieronder achter en ik neem contact met je op.

Veel inspireert mij. En daar schrijf ik inspiratiemails over. Zodat jij er ook iets aan hebt! Schrijf je in en ik mail je af en toe over wat mij bezig houdt!