Nieuwsgierig?

BLOG #14: Friends with benefits

5 tips voor het samenwerken met een vriendin

Friends with benefits: ik ben er dol op. En dan bedoel ik niet ‘dat’ soort vrienden met voordelen. Ik heb het over vriendschappen, ontstaan uit werkrelaties.

Soms werk je met iemand samen met wie je het heel goed kunt vinden, waardoor er een vriendschap ontstaat. Ik wilde dat fenomeen eerst vriendega’s – samentrekking van vriendin en collega – noemen, maar de vriendega in kwestie vond dat een stom woord en kwam met ‘Friends with benefits’. Inderdaad, een betere term ;-).

Ik houd vaker friends with benefits over aan de bedrijven waarvoor ik voor gewerkt heb. In dit voorbeeld gaat het om friend with benefits Iris Koomen.

Zij is begenadigd tekstschrijver en ik kan met haar lezen en schrijven. Althans, zij schrijft en ik lees, of ik schrijf en zij maakt af en/of beter dan wat ik gemaakt heb. Van 2007 tot 2011 werkten wij samen bij hetzelfde communicatiebureau, ik als projectcoördinator en zij als redactioneel manager. We werkten geregeld samen aan projecten en zaten in dezelfde levensfase. Van het een kwam het ander en ineens spraken wij ook buiten werktijd af.

Nadat we werktechnisch allebei een andere richting insloegen, zijn we elkaar blijven zien, en nu werken we ook weer een paar uur per week samen voor een klant. Grappig genoeg in dezelfde soort rollen als destijds

Werk en privé

In onze gesprekken en appjes lopen werk en  privé dwars door elkaar heen. En dat vind ik zo mooi aan samenwerken met een vriendega. Zij is dan echt een friend with benefits, zij vult mij aan, geeft mij gevraagd en ongevraagd advies, wijst mij op dingen die ik beter kan doen, maar zij vaart en vertrouwt ook op mij. Ik help haar op gang, denk mee, en maak helder wat de eerste stappen zijn. Dit alles uiteraard zonder het professionele aspect uit het oog te verliezen, maar wel met kennis van elkaars privé situatie. En als iets niet goed is dan zeggen we dat tegen elkaar, we praten erover, verbeteren en passen aan waar nodig. No offense taken!

Ik gun jou ook een fijne samenwerking met je vriendin, daarom heb ik voor jou 5 tips verzameld voor een succesvolle samenwerking met een vriendega:

5 tips voor een succesvolle samenwerking

1. Wees in je communicatie duidelijk of het bericht om werk of privé gaat. Datgeeft de ander de keuze te bepalen of een reactie haast heeft of even kan wachten.

2. Wees niet bang elkaar feedback te geven. Door je vriendega feedback te geven maak je haar werk altijd beter, en het is niet persoonlijk, het gaat over werk.

3. Maak duidelijke afspraken over geld. Dat  is niet iets wat je tussen jullie in wilt laten staan.

4. Gun elkaar succes.  Nets heerlijkers dan dat jouw vriendin kan shinen door haar eigen verdiensten of jullie gezamenlijke inzet.  

5. Blijf qua werk accountable naar elkaar toe. Dat je vriendinnen bent, betekent niet dat afspraken makkelijk verplaatst kunnen worden of dat deadlines niet meer gelden, houd in de samenwerking je professionele pet op.

Ik weet dat er ook veel mis kan gaan door samen te werken met je vrienden, maar ik ervaar het als een verrijking en een groot plezier dat ik samen kan werken met iemand die mij goed kent, die mij dingen gunt en met wie ik samen resultaten kan behalen waar we trots op zijn!

Twee voorbeelden van onze laatste samenwerking:

www.iriskoomen.nl (ik productie en coördinatie zij teksten)

https://tglining.nl/blog/toegankelijke-en-inclusieve-musea-in-nederland

Heb jij nou ook zin in een prettige samenwerking, en kun je ook wel iemand gebruiken die je op gang brengt en op gang houdt? Die je helpt de richting en de eerste stappen te bepalen?

Neem dan contact met mij op:

[contact-form-7 id=”5″ title=”Contactformulier 1″]

Veel inspireert mij. En daar schrijf ik inspiratiemails over. Zodat jij er ook iets aan hebt! Schrijf je in en ik mail je af en toe over wat mij bezig houdt!