Blog #19: Vrienden kies je, familie krijg je

Vrienden kies je en familie krijg je – ken je die uitspraak?

Met de familieleden die je krijgt, heb je maar te dealen. Hopelijk pakt dat goed uit, maar vaak is het ook die bloedband en die onvoorwaardelijkheid die de relaties met je familie lastig maken. Je bent met elkaar verbonden, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je het goed met elkaar kunt vinden.

Zus(je)

Mijn zus(je) en ik hadden de eerste twintig jaar van ons leven ook zo’n lastige relatie. We waren tot elkaar veroordeeld, zaten elkaar flink in de weg en het lukte ons niet een fijne relatie met elkaar op te bouwen. Ik kan me nog herinneren dat ik daar, naast dat ik haar ook superirritant vond, heel verdrietig om kon worden. Ik wilde geen ruzie met mijn zus, ik wilde gewoon blij zijn samen.

Gelukkig is het tussen haar en mij helemaal goed gekomen. Door de loop van onze levens, we zijn  ouder en wijzer, zijn we naar elkaar toegegroeid. En ik ben zo blij dat we tóch die fijne relatie hebben gebouwd.

Dollie & Millie

Je komt uit hetzelfde nest, deelt dezelfde geschiedenis, en je herkent elkaar. Mijn zus is de een van de weinige mensen met wie ik de slappe lach kan krijgen, en ook al lijken we uiterlijk helemaal niet op elkaar, van binnen zijn we heel erg  hetzelfde.

Vorige week zou mijn zus een feestje vieren voor haar 25-jarig jubileum in dienst bij Albert Heijn. 25 jaar! Dat is een lifetime! We zijn ooit allebei begonnen bij de Albert Heijn in de Amsterdamse Watergraafsmeer. ‘Ben het zusje van Millie? Ok dan kun je meteen beginnen’, kreeg zij te horen.

25-jarig jubileum

Ik hield het na een aantal jaren voor gezien, maar mijn zus is gebleven. Zij is die caissière voor wie je een speciaal in de rij gaat staan. Zij werkt die lange rij met de kerstdrukte binnen no time weg. Zij kent haar vaste klanten bij hun naam. Mensen missen haar als ze er niet is.

En dat doet ze dus al 25 jaar. Voor mij als onrustig persoon niet te bevatten, voor haar een veilige en vertrouwde haven.

Haar jubileumfeestje kon vanwege de coronamaatregelen helaas niet doorgaan. Terwijl wat mij betreft 25 jaar ergens werken echt iets is om te vieren: dat is pas karakter en doorzettingsvermogen tonen! Dat is toewijding. En dan ook nog elke dag die persoonlijke noot en die oprechte belangstelling kunnen opbrengen, ik heb er diep respect voor. En dat moet gevierd worden!

Dus in plaats van een drankje met haar te drinken voor haar jubileum, wil ik haar op deze manier in het zonnetje zetten. 

Zus, ik ben heel trots op je en ben blij dat ik je ‘gekregen heb’! Op je veerkracht, je positivisme, je zorgzaamheid, je vrolijkheid, je gezelligheid, je menselijkheid, je doorzettingsvermogen, je support en op je collegialiteit!

Veel inspireert mij. En daar schrijf ik inspiratiemails over. Zodat jij er ook iets aan hebt! Schrijf je in en ik mail je af en toe over wat mij bezig houdt!